Op de eerste dagen na elke vakantie controleren onze "Let Op Luizen-ouders" alle kinderen van de school. Sinds we dat doen, vanaf 2002, is het luizenprobleem aanmerkelijk verminderd.
U helpt ons als u het haar van uw kind op de controle-ochtend niet in vlechten of met veel spelden opmaakt. Wij moeten het haar helaas helemaal 'los' maken.
We kunnen altijd nieuwe "Let Op Luizen-ouders" gebruiken. Meld u aan op: LOLemmaus@gmail.com
Behandeloverzicht voor ouders:
Iedereen kan hoofdluis krijgen. Besmetting vindt plaats door lichamelijk contact ( bijv.spelende kinderen) en gemeenschappelijk gebruik van kleding, beddengoed, kam en borstel.
Luizen springen of vliegen niet, ze lopen over.
De hoofdluis leeft dicht bij de hoofdhuid en legt haar eitjes (neten) vlak tegen de haarbasis, (vaak achter de oren, in de nek en onder de pony), en leeft van mensenbloed. Ze zijn geen overbrengers van ziekten, maar kunnen hevige jeuk veroorzaken, zodat kinderen gaan krabbelen en wondjes of infecties krijgen.
Besmetting met luizen is onder normaal hygiënische omstandigheden nauwelijks te voorkomen, en zeker niet in een school waar de kinderen de hele dag dicht bij elkaar zitten. In tegenstelling tot wat allerlei productmerken u willen doen geloven, bestaan er geen preventieve middelen om besmetting te voorkomen.
Luizen gaan nooit van zelf over. Een snelle behandeling voorkomt uitbreiding en is dus van groot belang.
Wat kunt u doen:
U kunt uw kind behandelen door een chemisch middel (shampoo, lotion) te gebruiken, verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Deze middelen zijn in meer of minderen mate giftig, brandbaar en kunnen een onaangename geur hebben. Ze zijn relatief gemakkelijk in het gebruik en indien u de gebruiksaanwijzing nauwkeurig opvolgt werken ze afdoende. Na behandeling blijft controle (kammen!!) op levende luizen en neten noodzakelijk. Het kammen moet gedurende 14 dagen volgehouden worden in verband met een eventuele herbesmetting of een neet die de behandeling heeft overleefd.
Een andere behandelingsmethode is het haar van uw kind 14 dagen, 2 maal daags heel zorgvuldig kammen met een speciale luizenkam, (verkrijgbaar bij drogist of apotheek) Dit kan het beste boven een witte wasbak of wit blaadje worden gedaan om de luizen goed te kunnen herkennen.
Neten in het haar betekent niet dat de behandeling mislukt is. Vaak gaan de eitjes bij gebruik van de chemische middelen wel dood, maar blijven aan de haren vastgeplakt zitten. Warm water met azijn kan helpen bij het loslaten van de lijm. Soms overleeft een neet de behandeling. Daarom is het kammen (zowel bij de "kam" - methode als bij het gebruik van chemische middelen) erg belangrijk. Bij een eitje dat toch uitkomt wordt de luis alsnog door het kammen verwijderd.
Op de volgende link kunt u precies nalezen (volgens het 5 stappenplan van de nieuwe richtlijnen) hoe u de behandelingen kunt uitvoeren en waar u nog meer aan moet denken.
http://landelijksteunpunthoofdluis.nl/cp/uploads/downloads/LSH-hoofdluis5stappenplan_1390571552.pdf