- De totstandkoming van het basisschooladvies
Onze school geeft in groep 7 een voorlopig advies en een definitief advies in groep 8. We gebruiken hiervoor verschillende informatiebronnen. Denk hierbij aan Leerling in Beeld-versie van de Citotoetsen (i.i.g. van groep 7 en 8), methode gebonden toetsen en andere toetsen, sociaal-emotionele ontwikkeling, (huis)werkhouding en motivatie. Ook specifieke onderwijsbehoeften in het kader van passend onderwijs kunnen een rol spelen.
- Interne organisatie rondom het basisschooladvies
Vanaf eind groep 6 worden ouders meegenomen in de eerste stapjes naar een voorlopig advies in groep 7. In de laatste publicatie van het Bordfolio worden grafieken geplaatst met die informatie geven over de uitstroomprofielen op de verschillende vakgebieden. Deze uitstroomprofielen zijn opgesteld uit de uitslagen van Citotoetsen. Let op, er wordt geen advies gegeven in groep 6.
In groep 7 krijgen de kinderen in maart een voorlopig advies. Ouders en het kind worden uitgenodigd om dit voorlopige advies in een gesprek mee te krijgen. Het advies komt tot stand in een overleg tussen de leerkrachten van groep 7, de intern begeleider en de directie. De groep 7 leerkrachten overleggen voorafgaand aan dit gesprek met de oude leerkrachten van groep 6.
In groep 8 krijgen kinderen hun definitieve advies in december. Ook hier gaat weer zo’n zelfde overleg aan vooraf, zoals beschreven staat bij groep 7. In een gesprek met de ouders en het kind wordt het definitieve advies bekend gemaakt.
De leerkrachten en de intern begeleider nemen het voortouw voor het tot stand komen van het advies. De directeur is eindverantwoordelijk voor het proces.
- Doorstroomtoets, heroverwegen en definitief schooladvies
Onze school neemt in groep 8 deel aan de Doorstroomtoets van Route 8. Op het moment dat de uitslag bij ons binnenkomt krijgt u dat via een bericht van ons te horen. In het geval dat de uitslag van de Doorstroomtoets hoger uitvalt dan het definitieve advies in groep 8, dan moeten we ons advies heroverwegen. De heroverweging kan leiden tot een aangepast advies, maar dat is niet in alle gevallen zo, als wij denken dat het niet in het belang van het kind is.
- Ondersteuning bij de oriëntatie en aanmelding op het vo
Wij adviseren ouders ook om in groep 7 al scholen te gaan bekijken. Vanaf januari 2025 zijn er open dagen op de VO-scholen. In december 2024 krijgen de kinderen van groep 8 hun definitieve advies. Het definitieve advies wordt u in een gesprek gegeven. Hierdoor kunt u gericht gaan kijken naar VO-scholen die bij dit advies passen. Bij het schooladvies zit een scholenlijst, met alle vo-scholen. Indien gewenst kijken we met ouders mee naar het type school, dat bij hun kind past.
We adviseren ouders om bij praktijkonderwijs en vmbo minimaal 4, bij havo minimaal 6 en bij vwo minimaal 8 scholen op de voorkeurslijst te zetten. Dit vergroot de kansen op een plek in de eerste ronde. Het is geen plaatsingsgarantie.
- Communicatie met het vo
Het definitieve schooladvies maakt onderdeel uit van het onderwijskundig rapport. Het schooladvies wordt met behulp van het onderwijskundig rapport onderbouwd voor de vo-school. Ouders hebben het recht op inzage in het onderwijskundig rapport en het recht de eigen visie toe te voegen. Via Onderwijs Transparant wordt het onderwijskundig rapport gedeeld met het VO.
- Communicatie met ouders van uitgelote leerlingen
Als uw kind onverhoopt op alle scholen van de voorkeurslijst uitgeloot is, dan nemen wij contact met de ouders op, op de dag van de uitslag.
- Verwijzen naar de Scholenwijzer en naar de BOVO website
De Haagse Scholenwijzer is de aangewezen plek voor ouders om hun zoektocht in het vo te starten. De site biedt een compleet overzicht van alle vo-scholen in de BOVO-regio. Ouders kunnen hier scholen zoeken op postcode, niveau en andere specifieke kenmerken. Op de site is ook een overzicht van alle open dagen in de regio te vinden.
Meer informatie over de BOVO procedure is te vinden op de BOVO website.
Gezien de ligging van onze school, kiezen ouders en kinderen er soms ook voor om in de regio Leiden een school voor VO te zoeken. De regeling is daar anders, indien gewenst kan die informatie met u gedeeld worden, het is wel verstandig dat tijdig aan te geven.
Procedure BOVO:
Zie bijlagen