Wij kunnen onze kinderen niet beschermen voor de gevaren van social media. De kinderen zullen geconfronteerd worden met verwerpelijke zaken die tot hen komt via hun mobiel of laptop. Het lijkt op de gevaren die kinderen lopen in het verkeer. Niet deelnemen aan het verkeer is geen optie. Maar we kunnen kinderen wel voorbereiden op het verkeer door hen te confronteren met het verkeer en hen op de gevaren te wijzen, zodat zij de juiste keuzes bewandelen en lettelijk op het rechte pad blijven. Zo ook met social media. En dat leren keuzes te maken begint al op zeer jonge leeftijd. Niet pas als de kinderen een mobiel tot hun beschikking hebben.
Bijv. in de kleuterzandbak: Daar gooit een klasgenoot zand naar andere kinderen! De kleuter heeft nu de keuze:
1. Doe ik mee?
2. Ga ik er iets van zeggen?
3. Probeer ik de klasgenoot te stoppen?
4. Loop ik weg?
5. Ga ik het vertellen aan de juf?
Zo maar een aantal simpele keuzes die een kleuter zou kunnen maken en die wij ouders en leerkrachten hen moeten leren maken.
Als de kleuter verstandige keuzes maakt in de zandbak zal hij mogelijk ook verstandige keuzes maken als hij wordt geconfronteerd met ontoelaatbaar en grensoverschrijdend social media gedrag.
Ondanks al onze inspanningen krijgen de kinderen te maken met nare situaties. Praat af en toe eens met uw kind of uw kind dit wel eens overkomt en welke impact dit heeft. En het allerbelangrijkste: Wat waren je keuzes die je hebt gemaakt?
Op school besteden wij er ook aandacht aan door het geven van Whatshappy lessen, etc. Voor de oudere kinderen komt hier ook de seksuele voorlichting bij.
Goed om als ouders ook dit artikel te lezen.