Een bijzondere reis waar we met alle betrokkenen van de Emmaüs deelgenoot van zijn. De reis verloopt via verschillende fases en iedere fase heeft zijn eigen bijzondere kenmerken, kansen en uitdagingen. Ieder die verbonden is aan de Emmaüs doorleeft de fases op eigen wijze en eigen tempo. Leerkrachten, kinderen en ja ook ouders zijn samen met elkaar op reis in deze transitie.
We merken dat steeds meer van onze reisgenoten aankomen in de fase van creatie. Een fase waarin “B” gaat leven en er meer en meer initiatieven worden genomen om dichter bij “B” te komen. “B” is voor de leerkrachten van de Emmaüs inmiddels al gewoon aan het worden en misschien heeft u de term zelfs al horen vallen. “B” staat voor ons als de volgende stap in onze ontwikkeling richting onze “Why”, nog zo’n term die inmiddels al gewoon aan het worden is. Het betekent niets meer en niets minder dan weten wat volgens de Emmaüs goed onderwijs is dat aansluit bij de toekomstige maatschappij. In onze visie schrijven we:
“Samen lerend, ieder kind op weg naar zijn eigen top!”
Wij willen onze kinderen voorbereiden op een moeilijk te voorspellen toekomst. Daarvoor is het belangrijk dat onze kinderen flexibel en weerbaar zijn en leren wij ze mede-eigenaar te zijn van hun leerproces. Op de Emmaüs mag iedereen uniek zijn en leren zichzelf en zijn talenten & kwaliteiten te kennen en benutten. Vanuit eigenaarschap en een gezamenlijke verantwoordelijkheid draagt iedereen op onze school bij aan het geluk van alle Emmaüsgangers!
Wij gaan ervoor dat het kind samen met leerkrachten, medeleerlingen en ouders, zijn/haar weg kan bewandelen naar zijn/haar eigen top.
De experimenteergroepen “bootjes” zijn op weg om deze visie te verwezenlijken. Deze experimenteergroepen vormen samen een expertgroep die in kleine setting ontdekken wat wel en wat niet werkt. Ervaringen worden gedeeld en wat werkt wordt meegenomen in een volgend experiment. Zo groeien we cyclisch naar “B”.
Het mooie van de fase van creatie is dat er nog veel meer initiatieven ontstaan. Kinderen, ouders en leerkrachten worden geraakt door “B” en gaan kansen zien in onverwachte hoeken. Ruimte wordt gevoeld door kinderen, ouders en leerkrachten om eigenaarschap te nemen in het transitieproces. Initiatieven waarbij we verantwoordelijkheid met elkaar delen en ruimte maken voor de transitie. Zo heeft u uw kind misschien al horen praten over weektaken of een compleet andere inrichting van de klas en komen ouders vertellen over hun beroep dat aansluit bij het thema waaraan gewerkt wordt. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van de initiatieven die genomen worden richting “B”. Het bruist van de energie binnen de Emmaüs.
Wij kijken reikhalzend uit naar de volgende fase van onze reis.