Kids

Sofiegroepen

BERICHTEN

04 jun 2018 - Groep 2: Geheugen
Preview foto Als de juf 10 dieren achter elkaar opnoemt, lukt het je dan om ze allemaal in dezelfde volgorde te herhalen? Nee, enkele uitzonderingen daargelaten, is het voor de meeste mensen niet mogelijk om zoveel woorden achter elkaar te onthouden. Vandaag hebben we een trucje geleerd om dit wel te kunnen. Weten jullie het laatste woord nog? Juist, kikker. Daarom sloten we de les af met een moeilijk vouwwerkje van een kikker. 

04 jun 2018 - Groep 4: Sudoku
Preview foto In deze les bekeken we hoe je een sudoku puzzel kunt oplossen. Sommige kinderen hadden dit al eens gedaan en mochten een moeilijke proberen. Voor andere kinderen was dit helemaal nieuw. Uiteindelijk lukte het bijna iedereen. 

04 jun 2018 - Groep 3: Proefje met papier
Preview foto Wat gebeurt er als je een vel papier en een boek tegelijk laat vallen? En wat als je het vel op het boek legt? Bij een proefje bedenk je eerst vooraf wat er gaat gebeuren. Dan voer je het proefje uit en daarna ga je bekijken waarom het gebeurde. We sloten de les af met een leuk spelletje met papier. 

04 jun 2018 - groep 8: Diploma-uitreiking Sofie
Preview foto Op donderdag 17 mei was de feestelijke diploma-uitreiking voor de sofiekinderen van groep 8. Het officiële gedeelte, met een praatje van de juf en diverse activiteiten van de kinderen, werd swingend afgesloten met hoofd, schouders, knie en teen in het Spaans. Daarna was het tijd voor een hapje en een drankje. 

04 jun 2018 - groep 5: Hartslag en de eerste Spaanse toetsen
Preview foto

In Korilu ging het over hartslag. Dat deze hoger wordt bij meer inspanning. En waarom dat zo is. Inmiddels hebben de sofiekinderen van groep 5 ook de eerste Spaanse toetsen gehad. Best spannend. Zou daar je hartslag ook van omhoog gaan? 


16 apr 2018 - Groep 6: Atomen
Preview foto Tijdens de filosofieles ging het over Democritus. Deze natuurfilosoof was de eerste die sprak over atomen. Atoom komt van het Griekse woord a-tomos en betekent ondeelbaar. Inmiddels weten we dat ook atomen nog deelbaar zijn. Toch was dit een belangrijke ontdekking voor de latere wetenschap. In de les moesten we bepaalde moleculen opbouwen uit atomen met tumtummetjes. Bijvoorbeeld water, ammoniak en koolstofdioxide. 

12 apr 2018 - Groep 7: Longen
Preview foto Frank, een pabo-student en Eva, een studente geneeskunde, verzorgen twee lessen over de longen. Tijdens de eerste les hebben we veel theorie gehoord en deden we proefjes met blazen. Als je door een rietje blaast en je neus dichthoudt, ervaar je hoe lastig het is voor astma-patiënten om te ademen. We zijn benieuwd wat we de tweede les gaan doen. 

12 apr 2018 - Groep 2: Sommenkleurplaat
Preview foto Om te weten hoe deze kleurplaat ingekleurd moest worden, moesten we eerst sommen oplossen. Dat lukte al goed. Sommige kinderen kunnen al een beetje lezen en konden vertellen welk cijfer welke kleur moest krijgen. Zo lukte het om de hele kleurplaat in te kleuren. 

12 apr 2018 - Groep 4: Opvolgspel
Preview foto Bij deze opdracht moet je goed kunnen lezen. En opletten wanneer je aan de beurt bent. Voer dan de opdracht uit die op jouw briefje staat. Welkom bij het opvolgspel. 

12 apr 2018 - Groep 3: Proefje kauwgom
Preview foto Weegt kauwgom na het kauwen meer of minder dan ervoor? Om dat te weten moesten we een eerlijke meting doen. Dus als we vooraf twee kauwgommetjes wegen, moeten we dat na het kauwen ook met twee kauwgommetjes doen, met het papiertje! 

22 mrt 2018 - groep 8: Presentatie Filosoof
Preview foto Eén van de onderdelen van het Sofie eindexamen is het geven van een presentatie over een filosoof naar keuze. 

22 mrt 2018 - Groep 5: Mozart
Preview foto Tijdens onze reis met Jasper en de Korilu komen we op veel verschillende plekken. De opdrachten van Korilu zijn net zo gevarieerd. Bij deze opdracht ging het om beroemde mensen en hun beroep. Daarbij was er extra aandacht voor Mozart. Wie hoort de overeenkomsten tussen de Mozartmuziek van een klassiek orkest en die van een bewerkte versie voor een kindermusical? 

22 mrt 2018 - Groep 6: Toneelstuk Spaans
Preview foto Tijdens de Spaanse lessen hebben we geleerd hoe we iets kunnen bestellen in een winkel of restaurant. Om dat goed in te oefenen, moesten we een toneelstuk bedenken en in het Spaans uitspelen. 

15 mrt 2018 - Groep 7: Fibonacci
Preview foto Fibonacci was een Italiaanse wiskundige, naar wie de zogenaamde fibonacci reeks is vernoemd. Ieder volgend getal is de som van de twee getallen ervoor. 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, etc. Als je deze reeks uittekent, kun je de gulden spiraal maken. Nadat we dit in een les geoefend hadden, volgde de les erna de wedstrijd. Wie lukte het om de langste spiraal te tekenen. En wie deed dit het mooist? Kasper & Storm hadden de langste spiraal gemaakt. Juliëtte & Mila en Lothar de mooiste. 

15 mrt 2018 - Groep 2: Geld
Preview foto In de les van vandaag hebben we het gehad over geld. En wat is nu eigenlijk de waarde van een munt of briefje. Lukt het om de munten en het briefgeld op volgorde te leggen van de hoogste naar de laagste waarde?

15 mrt 2018 - Groep 4: Pictogrammen
Preview foto In deze les hebben we het gehad over pictogrammen. Een afbeelding geeft soms duidelijkere informatie dan geschreven teksten. En je komt pictogrammen overal tegen. Op de foto's zie je dat we er ook op school al veel gevonden hebben. Leuk dat een aantal van jullie buiten school ook pictogrammen op de foto hebben gezet. 

15 mrt 2018 - Groep 3: Luchtdruk
Preview foto Na de kerstvakantie zijn ook de sofielessen van groep 3 van start gegaan. Tijdens één van de lessen hebben we het gehad over luchtdruk. En daar hebben we ook een proefje mee gedaan. 

18 jan 2018 - Groep 8: Locke
De filosoof Locke stelde dat iedereen geboren wordt als een "tabula rasa": een onbeschreven blad. Alle kennis die we opdoen, doen we via onze zintuigen op. Zaken als vorm, aantal en beweging zijn redelijk objectief, zaken als kleur, smaak en geur zijn juist subjectief. Dus kunnen we wel volledig vertrouwen op onze zintuigen? Om hier achter te komen, deden we de volgende opdracht. Eén iemand van het groepje omschreef een afbeelding, die de andere kinderen van het groepje moesten tekenen. Uit de resultaten bleek dat iedereen de afbeelding redelijk op papier had weten te krijgen. Toch had iedereen de omschrijving net iets anders geïnterpreteerd. Dus mensen die hetzelfde horen of zien, geven daar een andere draai aan. 

 


18 jan 2018 - Groep 5: De kringloop van water
Tijdens de vorige sofieles hadden we het over de kringloop van water. Aan de hand van een informatief filmpje moesten we aantekeningen maken, schrijvend of in de vorm van een tekening, zodat we aan de hand daarvan zelf de kringloop van water kunnen uitleggen. 

18 jan 2018 - Groep 6: Eindopdracht Korilu
Na bijna anderhalf sofiejaar is er een eind gekomen aan de reis van Jasper en de Korilu. Wat zijn we op veel plekken op de wereld geweest en wat hebben ze veel avonturen meegemaakt. Ter afsluiting van het project moesten we in groepjes een presentatie houden over een van de vele onderwerpen die aan bod zijn gekomen. 

 

Wieger, Koen, Daniël & Polle hielden een presentatie over energie. Julia, Teun, Wessel & Jasper over zwaartekracht. Deze was in de vorm van een toneelstuk. Heel knap gedaan. 


18 jan 2018 - Groep 7: Swingend Spaans
Tijdens de sofieles van groep 7 is het altijd gezellig. Dat deze kinderen van dansen houden, was de afgelopen jaren al duidelijk. Dus tijdens het Spaanse liefdeslied werd er weer volop geswingd. Daarna werd er weer serieus meegedaan aan de les. 

18 jan 2018 - Groep 2: Hoofd, schouders, knie en teen in het Spaans
Preview foto Vandaag hebben we het liedje hoofd, schouders, knie en teen in het Spaans geleerd. Doe je met ons mee? 

 

Cabeza, hombro, rodilla, pie, rodilla, pie 2x

Ojos, orejas, boca y nariz

Cabeza, hombro, rodilla, pie, rodilla, pie. 

 

 


14 dec 2017 - Groep 4: Romeinse klokken en de Romeinse kamer
Preview foto Ter afsluiting van de lessen over Romeinse cijfers moesten we een Romeinse klok knutselen. Wat zijn ze leuk geworden! Je kunt op verschillende manieren je geheugen trainen. Eén manier om dingen handig te onthouden, is via een techniek die de Romeinse kamer wordt genoemd. Sluit dat even mooi aan bij onze vorige lessen. Bij deze methode moet je proberen om een lijst met woorden (bijvoorbeeld een boodschappenlijstje) te koppelen aan iets dat je in je kamer (of in een bepaalde ruimte) ziet. Als je er dan een verhaaltje bij bedenkt en de route (in gedachten) een paar keer loopt, zou je daarna eenvoudig de woorden moeten kunnen onthouden. Dat lukte de eerste keer, aan de hand van het verhaaltje van de juf, al goed. Het tweede lijstje, waarbij zelf een route/verhaal moest worden bedacht, was nog moeilijk. Dat proberen we later nog een keer. Memory is ook een leuke manier om je geheugen te trainen. Daarom sloten we deze les af met een speciale versie voor Kerst. 

14 dec 2017 - Groep 8: Descartes
Preview foto Bij filosofie kwam Descartes ter sprake. "Cogito, ergo sum" oftewel "Ik denk, dus ik besta" is waarschijnlijk zijn beroemdste uitspraak. Hij vond dat je niet zomaar ideeën van anderen moest aannemen, maar alles in twijfel moest trekken. Naast filosoof was hij ook wiskundige en naar hem is het Cartesisch coördinatenstelsel vernoemd. Bij deze opdracht moesten binnen het assenstelsel verschillende punten met elkaar verbonden worden. De verbonden punten vormden een (kerst)ster. 

07 dec 2017 - Groep 5: Kanjers
Preview foto In de sofiegroep van groep 5 zitten allemaal kanjers. Zo geeft Marius programmeerles en is daarmee zelfs op de radio geweest. Dat wilden we natuurlijk wel even zien. We hebben het tijdens deze les ook gehad over belangrijke eigenschappen die je moet hebben om op een goede manier in het leven te staan. Vandaag ging het over proactief zijn. Jij kunt er zelf voor zorgen dat je je bijvoorbeeld niet verveelt. De komende tijd komen ook de andere eigenschappen aan bod. 

07 dec 2017 - Groep 6: Spaans
Preview foto In de sofiegroep leren we Spaans. Dit doen we omdat we daarmee een andere manier van leren gebruiken. Namelijk door veel herhalen en oefenen. Spaans kun je namelijk niet zomaar begrijpen als je dat nooit geleerd hebt. 

23 nov 2017 - Groep 7: Spaans ganzenbord
Preview foto Na een aantal Spaanse lessen was het tijd voor een spelletje. Ganzenbord en dan natuurlijk in het Spaans. 

23 nov 2017 - Groep 4: Romeinse cijfers
Preview foto Wat leuk: Er zijn kinderen bijgekomen in de sofiegroep van groep 4! Tijdens deze les hebben we moeilijke spellen gespeeld, de zogenaamde smartgames. Ook hebben we het gehad over de Romeinen en hun cijferstelsel. Daar gaan we tijdens de volgende sofieles nog even mee verder. Noor, Sarah en Julius hebben hun praatposter over de wormhagedis bijna af. 

23 nov 2017 - Groep 2: Zintuigen
Preview foto In de sofiegroep van de kleuters hebben we het deze periode over zintuigen. Iedere les staat één van de zintuigen centraal. De kinderen krijgen informatie over zien, horen, ruiken, voelen en proeven en doen hier verschillende proefjes mee. 

31 okt 2017 - Groep 8: Presentatie Middeleeuwen
Bij filosofie kwam het onderwerp Middeleeuwen aan bod. De bijbehorende opdracht was het geven van een presentatie, waarbij gelet werd op de inhoud, de presentatie en de manier van presenteren. 

31 okt 2017 - Groep 5: Agenda
Preview foto Vanaf groep 5 heb je  in de sofiegroep ook een agenda nodig. Vandaag hebben we bekeken wat er allemaal in zo'n agenda staat. Waar je iets kunt opschrijven en hoe je er iets in kunt opzoeken. 

31 okt 2017 - groep 7: Rozenkruisersgeheimschrift
Preview foto Aan het eind van deze sofieles kregen we de opdracht om een geheime boodschap te ontcijferen. Vorig schooljaar hadden we in één van de escape rooms (om te ontsnappen uit de Verrekijker) al een soortgelijke opdracht gemaakt. Deze had nog een extra moeilijkheid. Het duurde even voordat iedereen door had wat de bedoeling was, maar uiteindelijk was iedereen op de juiste weg. Het is één groepje zelfs gelukt om binnen een kwartier de hele boodschap te ontcijferen: Knap!

23 okt 2017 - Groep 6: Wiskunde
Preview foto In de afgelopen sofielessen hebben we kennisgemaakt met de geodriehoek en passer. We hebben geleerd hoe je hoeken meet en tekent. En wat het middelpunt, de straal en de diameter van een cirkel zijn.

28 sep 2017 - Groep 4: Rekenen en Dr. Eureka
Preview foto Aan het begin van groep 4 zitten er nog niet zoveel kinderen in de sofiegroep. Julius, Noor en Sarah begrijpen het extra werk voor rekenen al goed. En ze mogen het spiksplinternieuwe spel Dr. Eureka uitproberen. Wie lukt het het eerst om de gekleurde moleculen in de juiste volgorde in de reageerbuisjes te krijgen? Spannend! 

18 sep 2017 - Groep 2: Smartgames
Preview foto Tijdens deze sofieles hebben we gewerkt met smartgames. De komende tijd spelen we ook de andere spellen.  

14 sep 2017 - Groep 8: De Marshmallow Challenge
Preview foto Groep 8 moest tijdens de eerste sofieles hard aan de slag. Binnen 18 minuten moest er een constructie gebouwd worden met niets anders dan spaghetti strings, tape en een stukje touw. De bedoeling was om deze zo hoog mogelijk te maken. Bovendien moest er na voltooiing, op het moment dat de timer afliep een marshmallow boven op kunnen blijven liggen. Een leuke uitdaging, met aspecten als samenwerken, tijdsdruk en creatief denken. Het groepje van Lucas, Tobias, Victor en Luca had de hoogste constructie gecreëerd en won de overgebleven marshmellows. Sportief als ze waren, deelden ze deze met de andere groepjes, die minstens zo goed hun best hadden gedaan. 

11 sep 2017 - Groep 5: Goed lezen en doorzetten
Preview foto Groep 5 kreeg tijdens de eerste sofieles al een heel pittige opdracht. Tenminste, dat dachten de kinderen. Uiteindelijk bleek dat je met goed lezen soms al een heel eind komt. In dit geval zelfs vrij ver. Ook is er een begin gemaakt met Korilu. Het eerste hoofdstuk werd voorgelezen en samen met Jasper en Korilu reizen we straks de wereld, of liever gezegd de Griemel, over. Tijdens de tweede les moesten we een logikwiz oplossen. En dat was zo makkelijk nog niet. Aan de hand van een aantal aanwijzingen moesten we steeds een stapje verder zien te komen. Wat was het lastig om als je vastliep toch door te zetten. Het is Steven en Micha gelukt om de logikwiz helemaal op te lossen: Goed gedaan jongens! 

07 sep 2017 - Groep 7: Een goed begin...
Vorig sofiejaar sloten we af met de jeugdjournaals onder het genot van een hapje en drankje. En tijdens deze eerste sofieles van groep 7 vielen we weer met de neus in de boter... of moet ik zeggen: slagroom. Juf Danielle was jarig en trakteerde op cake.